Liczby rzeczywiste, prosze o pomoc :)
Olala: 1) Przekątna działki w kształcie prostokąta ma długość 36 m i tworzy z bokiem działki kąt o
mierze
42 stopni. Cena 1 m2wynosi 45 zł. Czy kwota 30000 zł wystarczy na zakup tej działki ?
2) Cene pewnego towaru zwiekszono o 10 %,następnie zmniejszono o 20 % a potem zmniejszono
jeszcze o 30%. Oblicz początkową cenę towaru ,jeśli ostatecznie po tych zmianach cena wynosiła
1232 zł
2 maj 09:50
daro:

nie jestem pewien czy dobrze ale:
1)
sin42'=0.669
sinα=
yr
0.669=
y36
y=0.669*36
y≈24
r
2=x
+y
2
36
2−24
2=x
2
x
2=720
x≈27
P=a*b
648m
2
1m
2 − 45zł
648m
2−x
x=45*648
x=29160zł czyli straczy
2 maj 10:09
daro: drugie wg mnie
x+10%=y
y−20%=z
z−30%=1232
2 maj 10:11
daro: x+10%x=y
y−20%y=z
z−30%z=1232
2 maj 10:14
daro: a z tego wynika
1.1x=y
0,8y=z
0,7z=1232
1.1x*0.8*0,7=1232
0.616x=1232
x=2000
na początku produkt kosztował 2000zł
2 maj 10:21