liczby rzeczywiste , proszę o pomoc :)
Olala: 1) Koszt wynajmu autobusu wynosi 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 ucznió mniej niż
planowało,co spowodowało,wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zł
a) ilu uczestników pojechało na wycieczkę
b) jaki był koszt wycieczki ?
2) Dana jest liczba 123456X, gdzie X oznacza cyfrę jedności.Sprawdź czy istnieje cygra X , dla
której liczba ta jest podzielna przez 15.
3) Uzasadnij ,że liczba zapisana w postaci
85 + 48 + 6* 164
jest podzielna przez 5 bez obliczania tej liczby.
2 maj 09:42
uhu: x− liczba uczniów, y−kwota do zapłacenia
xy=1440
(x−3)(y+2)=1440
2 maj 09:48
Malina: zad 2
na pewno X musi wynosic albo 0 albo 5, bo inaczej nie ma możliwości, aby było podzielne przez
15. Wpisujesz na kalkulator 1234560 i dzielisz na 15 wychodzi, ze jest podzielna czyli
opowiedz brzmi tak
2 maj 13:59
ICSP: Malina zrobić trzecie czy sobie poradzisz?
2 maj 14:02
;): 3
215 + 216 + 6 * 216 = 15 * 215 Więc jest to liczba podzielna przez 5
2 maj 14:02