...
michał: Witam, zwracam się do was o pomoc w zadaniu:
Ciąg (1,x,y−1) jest arytmetyczny, natomiast ciąg (x,y,12) jest geometryczny. oblicz x i y.
wiem że
(y−1)−x= x−1
12y =
xy
daje nam to uklad równań którego nie moge rozwiązać

prosze o pomoc
2 maj 08:22
daro: wykożystaj zależności które wystepuja miedzy sasiednimi wyrazami ciągów
| | 1−(y−1) | |
czyli x= |
| i y2=12x |
| | 2 | |
2 maj 09:17
michał: a tak jak ja mam jest źle

2 maj 09:22
daro: hmm, a z czego korzystałeś układając te proporcje?
2 maj 09:25
daro: w drugim było by dobrze gdyby było
12y=
yx wtedy by wyszla dobra zależność na
geometryczny a co do arytmetycznego to źle
2 maj 09:29
michał: no bo przecieś jak mam ciag arytmetyczny
2, 4, 6 to przciez 6−4=2 i 4−2=2 to r wychodzi 2
tak samo jest i tu (y−1)−− x =r , x−1=r
źle mówie
2 maj 09:32
michał: tam jest o jeden minus za dużo
2 maj 09:34
daro: i tam bedzie plus u mnie x=1+(y−1)2
2 maj 09:35
michał: inaczej sie nie da

2 maj 09:37
daro: rozwiąrze Ci to:
x=1+(y−1)2
y2=12x
y2=1+(y−1)2*12
y2=y2*12
y2=6y / :y
y=6
y2=12x
62 =12x
36=12x /:12
3612 =x
x=3
2 maj 09:42