logarytm
ja: Ile wynosi log
2X
2= −4
Z góry dziękuję za rozwiązanie

Pozdrawiam
2 maj 00:48
Mateusz: log
2x
2 = 2 * log
2x
2 * log
2x = −4 | /2
log
2x = −2
2
−2 = x
Chyba dobrze

Chociaż już późno i nie za bardzo myślę
2 maj 01:00
aga: 2 −4 = x2
1/16 = x2
x=1/4 lub x=− 1/4
2 maj 01:00
aga: no i mamy problem

2 rozwiązania i nie wiadomo które ok xd
2 maj 01:01
aga: jednak nie jestem pewna czy wolno tak dzielić logarytmy jak to zrobił Mateusz.... może można
2 maj 01:07
2 maj 01:11
ja: właśnie ja myślałam by zrobić to tak jak Mateusz
2 maj 01:15
2 maj 01:17
Godzio:
| | 1 | |
aga zrobiła to poprawnie, − |
| także jest rozwiązaniem |
| | 4 | |
2 maj 01:25
Godzio:
log2x2 −− D = R − {0}
2log2x −− D = (0,∞)
Przy takim przejściu trzeba nałożyć wartość bezwzględną:
log2x2 = 2log2|x|
2 maj 01:27