w banku umieszczono ..:)
Ola: 1)
W banku umieszczono kwotę 1000 zł na 2% w stosunku rocznym, przy czym odsetki są dopisywane co
pół roku.Ile wyniosą dopisane odsetki po roku czasu ?
2)
Rada Polityki Pienężnej wzniosła stopę procentową z 8% na 9,5%
− o ile wzrosla stopa procentowa ?
−o ile punktów procentowych wzrosła stopa procentowa
2 maj 00:35
Mateusz: 1) 1000*0,02=20
1000+20=1020
1020*0,02=20,4
1020+20,4=1040,4
Odp: 1040,4
2 maj 00:49
Mateusz: 2)
100% − 8%
x% − 9,5%
950%=8x
x=118,75%
118,75−100=18,75
Odp: wzrosła o 18,75%
a punkt procentowy to chyba po prostu 1,5%
2 maj 00:51