zbadaj monotoniczność funkcji w podanym przedziale
pure & clean: wydaje się banalne, ale w odpowiedziach jest, że rosnąca

a przecież a<0 i przedział jak
widać
−x
2+3x+2, <2;+∞) wg mnie w tym przedziale maleje
1 maj 23:47
xs: −x2+3x+2,
oblicz delte
wychodzi ze pierwiastek to 1
x1=2 i x2=−1
czyli maleje
1 maj 23:51
Matt: Tu nie trzeba nic liczyć w sumie. Ona maleje, no jakby nie patrzeć maleje

błąd w odp?
1 maj 23:52
SzymeQ: wychodzi że malejący
Δ=17 >>>
√Δ=
√17 ≈4 (to takie najmniej dokładne przybliżenie

x1,2={−0.5;3.5}
oś symetrii tej paraboli to ok. argument 2
więc nie ma szans żeby to była funkcja rosnąca
Moim zdaniem błąd w książce
1 maj 23:56
ICSP: funkcja kwadratowa jest nie monotoniczna.
Określając jej monotoniczność liczymy x
w.
Ponieważ a<0 funkcja najpierw rośnie a od x
w zaczyna maleć:
| | 3 | |
odp.x∊ < |
| ;+∞) . Myślę że coś źle przepisałeś tą funkcję. |
| | 2 | |
2 maj 00:03
ICSP: Jak dla mnie:
| | 3 | |
x ∊ (−∞; |
| > − funkcja rośnie |
| | 2 | |
| | 3 | |
x ∊ < |
| ; + ∞) − funkcja maleje |
| | 2 | |
2 maj 00:07
oo:
22 wrz 12:05