w trapezie długości podstaw są równe: 10cm i 15cm, a długości ramion:4cm i 3 cm. Ramiona
trapezu przedłużono do przeciecia w punkcie P. Oblicz obwód trójkąta, ktorego jednym z
wierzchołków jest punkt P, a dwa pozostale są końcami dłuższej podstawy trapezu.
Podobieństwo duży trójkąt do małego i wsio
| 15 | 3 | |||
najpierw liczysz skale | = | |||
| 10 | 2 |

| 4+x | 3 | ||
= | |||
| x | 2 |
Proporcjami, bo te trójkąty są podobne, więc:
154+CP=10CP >>>> więc:
na krzyż
(4+CP)*10=15CP, wymnażam
40+10CP=15CP /−10CP i dzielę przez 5
CP=8
więc AP= 4=8=12
z drugim bokiem tak samo, układasz proporcje:
153+DP=10DP
nie pokazuję co i jak tylko podaję wynik, poprzednio ci rozpisałem
DP=6 >>> więc
BP=6+3=9
ObwΔ= 15+12+9= 36 cm
tyle pisania
pierwszy nie znaczy lepszy