hej mam pytanie
AgA:]: jak jest równanie i mam podac czy sa jakieś pierwiastki
to
x3−5x2+4x=0 to musze wyciafnać x przed nawias tak?
1 maj 23:12
uhu: ta a później Δ
1 maj 23:13
Maryjusz: tak, i rozwiązać
1 maj 23:14
AgA:]: czyli to bd tak x2(x−5+4)=0
x2(x−1)=0
dobrze mysle?
1 maj 23:17
Maryjusz: nie..
x(x2−5x+4)=0
1 maj 23:18
AgA:]: aa x jest wyciagniety tak zeby i w nawiasie zostal tak?
1 maj 23:19
uhu: nie możesz wyciągnąć x2 bo po "4" masz tylko x
1 maj 23:21
AgA:]: no rozumem juz

dzieki
1 maj 23:22
uhu: przy "4"
1 maj 23:22
Maryjusz: x jest tak wyciągnięty, żeby po wymnożeniu było to samo, co było na początku

Tak jak ty zrobiłaś, to po wymnożeniu by było x
3−5x
2+4x
2 a wersja początkowa taka nie jest
1 maj 23:22
Maryjusz: uhu: x
2 może wyciągnąć, tylko że wtedy powinno być x
2(x−5+
4x)=0, ale tak się nie robi
1 maj 23:23
uhu: No pewnie może wyciągnąć x
100 jeśli chce
1 maj 23:25
AgA:]: dzieki Maryjusz no masz racje jak sprawdziłam to wyszło inaczej
a jak wziełam x(x2−5x+4)=0
to teraz biore Δ czy później?
1 maj 23:26
uhu: już masz jednego x0=0, dalej w nawiasie masz kwadratowe i tam liczysz delte
1 maj 23:27
AgA:]: czyli sa 2 pierwiastki
1 maj 23:29
Maryjusz: x(x
2−5x+4)=0
To się równa 0, gdy x=0 lub x
2−5x+4=0
Jeden pierwiastek już masz (x=0), dla x
2−5x+4=0 liczymy Δ.
Δ=b
2−4ac=25−16=9
√Δ=3
Czyli Twoje równanie ma 3 pierwiastki: x=0 lub x=1 lub x=4
1 maj 23:37
Sweger: z tego równania wyjdą 3 pierwiastki.
x3−5x2+4x=0
x(x2−5x+4)=0
x=0 v x2−5x+4=0
tu liczysz delte i wyliczasz pierwiastki
x1=0 x2=−2 x3=7
1 maj 23:41
Sweger: oj sorki mała pomyłka z deltą Mariusz napisał poprawnie
1 maj 23:42