Zamknięte, proste zadanie, ale nie dla mnie
Kitty: Zaraz maturka, a ja mam problem z zadaniem...
Funkcja f określona jest wzorem
f(x)= { x − 4 dla x <=3
{−x + 2 dla x > 3
ile miejsc zerowych ma ta funkcja?
1 maj 22:17
Kitty: hmm?
1 maj 22:19
;): x ≤ 3 czyli zbiór x to 3,2,1,0,−1,−2 itd rozwiąż x − 4 = 0 i zobacz czy Twój x leży w zbiorze
podanym
tak samo dla
x > 3 −x + 2 = 0 Tylko że tu 3 nie siedzi w zbiorze tylko w (3,∞)
1 maj 22:20
saguaro: podstaw sobie pod
x−4 x<−3 czyli np −4 i równanie przyrównaj do zera, podobnie zrób z drugim równaniem.
1 maj 22:21
Artur: kitty
x−4=0 >> x=...... sprawdzasz czy liczba ta należy do dziedziny (x<=3
−x+2=0 >> x=...... dla x>3 (jeśli będzie w przedziale to jest miejsce zerowe)
1 maj 22:22
heniek: to znaczy, że ta funkcja nie ma miejsc zerowych
1 maj 22:31
krzysiek: Miejscem zerowym tej funkcji jest 4 i 2 ,zadna nie spelnia warunku?
1 maj 22:32
Anna: Tak, nie ma miejsc zerowych.
1 maj 22:33
heniek: to superek!
1 maj 22:35