pomoc w zadaniu
Kacper: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy takie zadanie zaliczyli by mi na maturze?
https://matematykaszkolna.pl/strona/2630.html − to zadanie, tak zrobione zostalo na tej stronie.
Ja zrobiłem to w inny sposób, a mianowicie:
(podobny rysunek, przyjąłem wszystkie oznaczenia)
|CB| = 10
|AC| =
√(1−4)2+(5−31)2 =
√685
taki samym sposobem obliczyłem |AB| = 13
√5
hc =
10√68513√5 *
√5√5 =
10√342565
z twierdzenia Pitagorasa:
x
2 + (
10√342565)
2 = 100
x
2 =
4225004225 −
3425004225 =
800004225
x =
√800065
W odpowiedzi tam wynik jest równy 2
√5 a to w przybliżeniu wynosi 4.4
Natomiast mój x w przybliżeniu też wynosi 4.4, tam trzeba z pierwiastkować 80000 i
podzielić na 65
Moje pytanie, czy zaliczyli by moje obliczenia i wynik na maturze, czy to jest w ogóle dobrze,
czy
niefortunny przypadek, podobnego wyniku
1 maj 22:15
think: a jaki policzyłeś to hc z czego skorzystałeś?
1 maj 22:35
Kacper: w tablicy wzorów jest wzor hc=abc
1 maj 22:36
think: a dotyczy to jakiegoś konkretnego trójkąta czy dowolnego?
1 maj 22:37
think: bo tak mi coś kołacze że chodzi tylko o trójkąt prostokątny...a ten taki nie jest!
1 maj 22:37
Kacper: dowolnego
1 maj 22:38
Kacper: masz racje, czyli bzdury mi powychodziły
1 maj 22:39
Mordo: /\ tylko dla prostokątnego
1 maj 22:40
think: no i proszę bardzo

tak mi się wydawało, że próbujesz mi ciemnotę wcisnąć
1 maj 22:44
Eta:
1 maj 22:45
think: Etunia
1 maj 22:47