pomoc w zadaniu
Kacper: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy takie zadanie zaliczyli by mi na maturze?
https://matematykaszkolna.pl/strona/2630.html − to zadanie, tak zrobione zostalo na tej stronie.
Ja zrobiłem to w inny sposób, a mianowicie:
(podobny rysunek, przyjąłem wszystkie oznaczenia)
|CB| = 10
|AC| =
√(1−4)2+(5−31)2 =
√685
taki samym sposobem obliczyłem |AB| = 13
√5
hc =
10√68513√5 *
√5√5 =
10√342565
z twierdzenia Pitagorasa:
x
2 + (
10√342565)
2 = 100
x
2 =
4225004225 −
3425004225 =
800004225
x =
√800065
W odpowiedzi tam wynik jest równy 2
√5 a to w przybliżeniu wynosi 4.4
Natomiast mój x w przybliżeniu też wynosi 4.4, tam trzeba z pierwiastkować 80000 i
podzielić na 65
Moje pytanie, czy zaliczyli by moje obliczenia i wynik na maturze, czy to jest w ogóle dobrze,
czy
niefortunny przypadek, podobnego wyniku
1 maj 22:15
M4ciek:
Kacper mogę spytać skąd jesteś
1 maj 22:16
Kacper: Z Poznania
1 maj 22:20
Kacper: nikt nie pomoże?
1 maj 22:24
uhu: | | √8000 | | 40√5 | | 8√5 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | 65 | | 65 | | 13 | |
1 maj 22:34
Basia:
√8000 =
√80*100 = 10
√80 = 10
√16*5 = 10*4
√5 = 40
√5
nie jest więc chyba dobrze
2 maj 03:07
wolfy: Basia, zawsze po nocy siedzisz? ^^
2 maj 03:11
Basia:
błąd polega na tym, że korzystasz z podobieństwa trójkątów, tymczasem
tr.CDB i tr.ACB nie są podobne bo ∡ACB nie jest kątem prostym
2 maj 03:18
Basia:
prawie zawsze; jestem rasowym "nocnym markiem"
2 maj 03:19
wolfy: heh prawie jak ja
2 maj 03:23