pomocy cdn ! :O z góry dziękuję :)
Ola: 1) liczbą odwrotną do liczby (5311 − 2111) * 3√−8 jest ?
2) liczba 3√3*6√3 jest równa ?
3) liczba log2(log20 + log5) jest równa ?
4) Wyrażenie 2√50 − 4√8 zapisane w postaci jednej potęgi wynosi ?
1 maj 22:13
Oluś: Mam nadzieje, że nie zrobiłam nigdzie błędu:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2+1 | |
2) 3√3 * 6√3=3 do |
| *3 do |
| =3 do ( |
| + |
| )=3 do |
| = |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | |
3) log
2(log20+log5)=log
2(log(20*5))=log
2(log100)=log
2 2=1
| | 3 | |
4) 2√50−4√8=√200−4√8=5√8−4√8=√8=√23=2 do |
| |
| | 2 | |
2 maj 20:01