rownanie
krzysiek: Rozwiąż równanie x√5 = x + 2
1 maj 22:12
Anna:
x
√5 − x = 2
x(
√5−1)=2
| | 2 | | 2(√5+1) | | 2(√5+1) | | √5+1 | |
x = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √5−1 | | (√5−1)(√5+1) | | 4 | | 2 | |
1 maj 22:16
Aldo: x
√5−x=2
x(
√5−1)=2
Wymnóż i wyjdzie x.
1 maj 22:16
uhu: (x
√5)
=(x+2)
2
5x
2=x
2+4x+4
4x
2−4x−4=0
x
2−x−1=0
√Δ=
√5
1 maj 22:22
krzysiek: (x√5)2=(x+2)2
5x2=x2+4x+4
√Δ=80
x1=4−√808
x2=4+√808
Moze tak byc?
1 maj 22:22
Anna:
Nie, Krzysiek. Po pierwsze nie liczysz do końca (√80 = √16*5 =4√5 ).
Po drugie, w metodzie podnoszenia obustronnego do kwadratu (tzw. metoda starożytnych),
obowiązuje sprawdzenie, czy oba wyniki spełniają dane równanie. A tu x1 nie będzie spełniał.
Dlatego wygodniej jest użyć metody, którą Ci podałam ja oraz Aldo.
1 maj 22:31