Matura 2011
saguaro: Wiedząc, że liczby dodatnie a i b spełniają warunek:
a2−6b2ab=1
oblicz wartość wyrażenia:
a2+4b22ab
przypuszczam, że należy zrobić układ równań
Czy ktoś mógłby to rozpisać krok po kroku? Będę wdzięczny
1 maj 21:49
;): Widzę zadanie z Aksjomatu

a
2 − ab − 6b
2 = 0
Δ = b
2 + 24b
2
√Δ = 5b a > 0
a
1 = 3b a
2 = −2b ⇒ a = 3b
1 maj 21:56
saguaro: przepraszam, wkradł się błąd.
w pierwszym równości ma być po prawej stronie −1 zamiast 1
1 maj 21:59
;): Oczywiście chochlik
a
1 =
−3b a
2 =
2b ⇒ a = 2b
1 maj 22:00
;): To już chyba jest dobrze teraz jak tak
1 maj 22:01
saguaro: a2−6b2ab=−1 / ab
a
2−6b
2=−ab / +6b
2
a
2=−ab+6b
2
a
2+ab−6b
2=0
dobrze to przeniosłem?
Zadanie z Aksjomatu, a aksjomatem dla mnie nie jest
1 maj 22:10
;): a2 − 6b2 = −ab nie łatwiej przenieść −ab na lewą stronę i będzie
a2 + ab − 6b2?
1 maj 22:14
saguaro: to ja bym wówczas napisał
a2−6b2+ab
1 maj 22:18
;): a2 + ab − 6b2 = a2 − 6b2 + ab = −6b2 + ab + a2 to wszystko jest tym samym
1 maj 22:22
saguaro: zgadza się,ale przy wyznaczanie Δ może mi się pomieszać
1 maj 22:24
;): To zawsze ustaw sobie kwadrat bez kwadratu i znowu kwadrat
1 maj 22:27
saguaro: dzięki, jak dadzą podobne na maturze to myślę, że sobie poradzę
1 maj 22:32
;): Nie sądzę że takie coś dadzą na maturze z rozszerzenia
1 maj 22:41
aga: liczby a,b,c spełniają warunek a−b=3, b−c=3, c−a. Udowodnij że a=b=c.
5 paź 23:22
ICSP: wartość bezwzględna pełni w tym zadaniu kluczową rolę.
5 paź 23:46