prawdopodobienstwo
miś: A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, że A ⊂ B oraz P(A) =0,3 I P(B) =0,4.
Oblicz P(A∪B).
Jak się za to zabrać?
1 maj 21:44
Johny:

P(A)+P(B)=0,4+0,3=0,7
jaką masz odpowiedź?
1 maj 21:48
Absolwent: Johny wzór jest taki
P(A∪B)= P(A)+P(B)−P(A∩B)
1 maj 21:51
miś: Poprawna odp to 0,4 ale nie wiem jak takie zadania się liczy.
1 maj 21:55
Johny: no
1 maj 21:56
Absolwent: Nie wiem czy dobrze kminę, ale P(A∩B) będzie 0,3?
1 maj 22:00
SzymeQ: No ale to na zrozumienie bierzesz, i nie podawajcie błędnych odpowiedzi

Jeżeli zdarzenie a zawiera się w b to suma to tylko zdarzenie b,
a wy jakieś wzory kij wie co

Może na przykładzie lepiej załapiesz:
A= 1,2,3
B=1,2,3,4,5
A⊂B czyli suma to zdarzenie B, bo wszystko w B to zbiór A plus jakieś inne co do B wchodzą.
Nie umiem tłumaczyć za dobrze ale myślę że skapowałeś. Do tego rysunek John'ego też jest bardzo
trafny
1 maj 22:02
SzymeQ: P(A∩B) to 0.3*0.4=0.12 to musisz wziąść na rozum tu nie ma co pisać, ja to od razu walę
odpowiedzią

No na maturze to raczej coś chociaż słownie napisz ocb
1 maj 22:04
Absolwent: Rozumiem SzymeQ, w mojej poprzednim poście do tego zadania też o to chodziło
1 maj 22:05
Absolwent: Szymeq, ale w takim przypadku to nam się coś z rozwiązaniem nie zgadza
1 maj 22:08
Anna: Gdy A⊂B, to P(AUB) = P(B) = 0,4 (jak to pisał SzymeQ)
1 maj 22:12
SzymeQ: ale co się nie zgadza
miś napisał że poprawna odpowiedź to 0.4 pewnie odpowiedzi ma

a ja sobie dam głowę uciąć że to na 100% dobrze, nie ma co rozmyślać
1 maj 22:14
miś: A gdy A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω , że A⊂B oraz P(A) = 0,3 i P(B) = 0,7
.
Oblicz prawdopodobieństwo różnicy B \ A.
czyli skoro skoro A⊂B to:
P(B\A)=P(B)−P(A) = 0,5 a poprawna odp to 0,4
1 maj 22:15
SzymeQ: ale 0.7−0.3=0.4, a to jest odpowiedź
1 maj 22:19
SzymeQ: to wszystko łatwo po narysowaniu się utrwala. Jak to sobie zoobrazujesz to jest pestka
1 maj 22:20