????
Maturzystka: Uczen przeczytal ksiazke liczaca 480 stron, przy czym kazdego dnia czytal jednakowa liczbe
stron. Gdyby czytal kazdego dnia o 8 stron wiecej, to przeczytalby te ksiazke o 3 dni
wczesniej. Oblicz, ile dni uczen czytal te ksiazke.
1 maj 21:34
uhu: x − liczba stron dziennie, y − liczba dni
xy=480
(x+8)(y−3)=480
1 maj 21:36
Maturzystka: a dalej?
1 maj 21:44
SzymeQ: tak jak uhu wyżej zapisał taki układ równań masz rozwiązać, ma wyjść bo już obliczyłem:
15 dni czytał po 32 strony
drugi układ równań daje odpowiedź: 12 dni po 40 stron
Czyli odp: Uczeń czytał 15 dni tą książkę.
1 maj 21:46
Maturzystka: nie wychodzi...
1 maj 21:59
SzymeQ: wychodzi wszystko

wychodzi równanie kwadratowe z którego liczysz deltę Δ,
Δ=5184
√Δ=72
x1= 32,
x2=−40 >>>>nie można przeczytać −40 kartek

, więc zostaje 32 p[odstawiam do pierwszego
równania 32 za x i y wychodzi 15 dni
1 maj 22:42