pomocy !! ;O
ola: 1) CENĘ PEWNEGO TOWARU OBNIŻONO NAJPIERW O 30%, A NASTĘPNIE O 20 %.O ILE PROCENT OBNIŻONO CENĘ
TOWARU ?
2)LICZNIK PEWNEGO UŁAMKA JEST RÓWNY 6.jEŚLI LICZNIK TEGO UŁAMKA ZMNIEJSZYMY O 2,A MIANOWNIK O 3
TO WARTOŚĆ TEGO UŁAMKA SIĘ NIE ZMIENI.jAKI TO UŁAMEK ?
1 maj 21:33
Paweł: 1) Przyjmijmy, że cena towaru to 100 zł więc po pierwszej obniżce towar kosztował 70 zł,
natomiast druga obniżka wynosiła 20 procent więc 70zł * 20% = 70*0,2=56 , więc ostateczna cena
wynosi 56% ceny początkowej, więc obniżka wynosi 100%−56%=44%
2)
6x =
6−2x−3
6x=
4x−3
4x=6x−18
2x=9
x=9
69=
46
Mam nadzieję, że sie nie pomyliłem nigdzie
1 maj 21:42
Paweł: Aha, odpowiedź do drugiego: ten ułamek to oczywiście 69
1 maj 21:47
Anna: 1)
x − cena początkowa
cena po pierwszej obniżce = x − 30%x = 70%x = 0,7x
cena po drugiej obniżce = 0.7x − 20%*0,7x = 80%*0,7x =0,8*0,7x = 0,56x
O ile % obniżono?
| | x−0,56x | | 0,44x | |
|
| *100% = |
| *100%= 0,44*100% = 44% |
| | x | | x | |
1 maj 21:50
ola: DZIĘKI WIELKIE
1 maj 21:58
Anna:
1 maj 21:59