Zadanie na procenty
toffiman: Telewizor kosztował 5600zł.
Po dwukrotnej podwyżce cen o ten sam procent, cena telewizora telewizora to 6200zł.
O ile procent podwyższono cenę za każdym razem.
26 lut 14:43
Eta:
Korzystamy ze wzoru na procent składany1
znasz napewno taki wzór?
Kk = Kp ( 1 +p)n gdzie p - ten sam procent
n = 2 bo podwójna podwyżka
Kk = 6 200 zł Kp = 5 600 zł
więc :
5600( 1 +p)2 = 6 200
to ( 1 +p)2 = 6 200/ 5 600
(1 +p)2 = 1 , 1071
to 1 +p = √1, 071 to 1 +p = 1,052
to p = 1 ,052 - 1 to p= 0,052 = 5,2%
Nie wiem czy dobrze napisałeś te ceny? sprawdź!
bo dlatego wynik jest w przybliżeniu
26 lut 14:55
toffiman: ooo... bardzo przepraszam literówka( w tym przypadkó cyfrówka

)
Zamiast 5600 ma być 5000.
26 lut 15:07
Eta: Noooo! tak myslałam!

więc popraw to zamiast: 6200 / 5600
weż 6200/ 5000 = 62/50 = 1,24
czyli (1+p)
2 = 1,24
1 +p = 1, 11
p = 1,11 - 1 = 0,11 p= 0,11 = 11%
i też w przyblizeniu!
26 lut 15:14
Zbyszek vel AtrurDitu: Po co tak utrudniać?
x-podwyzka
5000*x
2=5600
x
2=62/50 x
2=124/100
x=11,1≈11%
26 lut 15:20
op[: βΩΩΔ≠≈≈∑∑⇒→→⇒⇔∑⇒∫⊂∈ΔΔπγαααγ
NIE ROZUMIESZ
26 lut 15:20
Zbyszek vel AtrurDitu: Przepraszam 5000*x2=6200 .
26 lut 15:20
Zbyszek vel AtrurDitu: Ja nie rozumiem? Do kogo to?^^
26 lut 15:21
Geniush: Właśnie Eta nie rozumiem po co utrudniać

można zrobić jak pokazał Zbyszek vel ArturDitu
26 lut 15:22
Geniush: Nie do Ciebie>>>
26 lut 15:22
Eta: OK

liczcie sobie zatem sami

Zbyszek ma często do mnie "anse"
Jakoś wirtualnie nie przypasowaliśmy sobie

Pozdrawiam!
26 lut 15:25
Zbyszek vel AtrurDitu: Wybacz Eta, ale nie chciałem Cię w jakikolwiek sposób zniechęcić do siebie. Czasami po
prostu pokazuję drogę na skróty. Czemu od razu, że nie przypasowaliśmy sobie? Ja lubie
wymieniać poglądy i sposoby myślenia...Pozdrawiam Cię gorąca Eta!
26 lut 15:29
Zbyszek vel AtrurDitu: P.S. GORĄCO...
26 lut 15:30