ciąg
Maturzystka: Wykaz, ze dla kazdego m ciag ( m+14, m+36, m+912 )jest arytmetyczny.
1 maj 21:32
bart: a,b,c
c−b=b−a
1 maj 21:34
1 maj 21:35
Maturzystka: i co dalej, na koncu z tym zrobic?
1 maj 21:39
uhu: nic, jeśli ci wyjdzie taka zależność to znaczy że jest arytmetyczny
1 maj 21:40
Maturzystka: nie rozumiem...
1 maj 22:00
1 maj 22:02
Absolwent: liczysz sobie
| m+9 | | m+3 | | m+3 | | m+1 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 12 | | 6 | | 6 | | 4 | |
1 maj 22:03
uhu: | m+3 | | m+1 | | m+9 | |
| =12*[ |
| + |
| ]
|
| 6 | | 4 | | 12 | |
| m+3 | | 3m+3 | | m+9 | |
| ==12*[ |
| + |
| ]
|
| 6 | | 12 | | 12 | |
1 maj 22:04
Anna:
Wystarczy wykazać, że podana przez Absolwenta równość jest prawdziwa dla każdego m (czyli
tożsamościowa). Sprawdź, czy L = P.
1 maj 22:06
Absolwent: Jakby było takie wykaż w środę to bym bardzo się cieszył
1 maj 22:07
Absolwent: Znaczy się w czwartek
1 maj 22:07
Maturzystka: A ja raczej nie... nie lubie takich zadan w stylu wykaz/uzasadnij/udowodnij...:(
1 maj 22:23