vbnv
Maturzystka: Rozwiaz rownanie: x3−7x2+2x−14=0
1 maj 21:29
Maryjusz: x2(x−7)+2(x−7)=0
(x2+2)(x−7)=0
x2+2=0 v x−7=0
x2=−2 v x=7
sprzeczność ⇒ x=7
1 maj 21:31
Maturzystka: a rysunek jak powinien wygladac?
1 maj 21:33
kartofel: to jest rownanie wiec bez rysunku
1 maj 21:41
Maturzystka: ah no tak a jakby taka nierownosc wyszla to jaki rysunek?
1 maj 21:44
saguaro: to nie jest przede wszystkim nierówność, tylko równość
1 maj 21:46
uhu:
Masz przykład jakby to była nierówność
(x2+2)(x−7)>0
x2+2 jest zawsze większe od zera więc x−7 musi być też większe od zera bo dodatnia razy
dodatnia daje + więc x−7>0, x>7 i nie trzeba rysunku
1 maj 21:48
Maturzystka: ok dziekuje
1 maj 21:55
SzymeQ: Maturzystka poziom podstawowy czy rozszerzony

bo na podstawie nie ma nierówności
wielomianowych, na rozszerzeniu są
1 maj 21:56
Maturzystka: podstawa oczywiscie!
1 maj 21:59