trójkąt równoboczny
cola: Liczby 4,10,c są dłg boków trójkąta równo ramiennego. Oblicz c.
Jak za takie zad się zabrać?
1 maj 20:45
Kejt:
c=10
mogłoby być c=4, ale:
4+4+<10
więc nie dałoby się takiego trójkąta zbudować.
1 maj 20:46
kachamacha: równoboczny czy równoramienny?
1 maj 20:47
Gaja: c=10 v c=4
trójkąt jest wtedy gdy suma długości dwóch boków jest większa od trzeciego boku.
spr.
4+4<10 nie można zbudować trójkąta
10+10>4
Pozdrawiam
1 maj 20:47
kachamacha: da się
10,10,4
1 maj 20:47
Kejt: równoboczny byłby tu kompletnie nie na miejscu skoro dwa podane boki są różne od siebie..
1 maj 20:48
cola: A jeżeli liczby 6,10,c są dłg trójkąta równoramiennego to c nie da się obliczyć
Bo przecież
6+6>10
10+10>6
1 maj 20:54
Kejt: nie nie da się obliczyć..
tylko będzie: c=6 v c=10
1 maj 20:55