Uzasadnij
tom215: | | b2 | |
Uzasadnij, że jeśli a≠0 oraz |
| = 2b − a2 , to b=2a .
|
| | a2 | |
Nie wiem czy dobrze to rozwiazałem
b
2=2a
2b − a
4
b
2=−1*(a
4−2a
2b)
b
2= −1*(a
2−b)
2−b
2 / obustronnie pierwiastkuje
b=a
2−b+b
co sie równa b=a
2 co konczy zadanie.
Dobrze to zrobiłem?
1 maj 20:02
tom215: na poczatku w poleceniu jest "to b=a2"
1 maj 20:03
Maryjusz: dobrze
1 maj 20:05
tom215: ale chodzi mi czy mozna wypierwiastkować obustronnie? np −1 albo −b2?
1 maj 20:06
nikka: ale to pierwiastkowanie to raczej nie jest poprawnie ...
1 maj 20:08
tom215: jeżeli źle zrobiłęm prosze także o poprawienie moich błędów i rozwiazanie
1 maj 20:09
uhu: jeśli dobrze widzę to źle zrobiłeś b=√−(a2−b)2−b2
1 maj 20:10
nikka: ja bym to zrobiła inaczej...
a≠0
czyli b
2 = 2a
2b − a
4
b
2 − 2a
2b + a
4 = 0 (równanie kwadratowe z niewiadomą b)
Δ = 4a
4 − 4a
4 = 0
b = a
2
1 maj 20:13
tom215: kurcze faktycznie, nie wpadłem na to, i chyba tak jest poprawnie
1 maj 20:15
nikka: mam nadzieję, że tak można
1 maj 20:16
tom215: też mam taką nadzieje

dziekuje
1 maj 20:24
Eta:
a≠0
b
2= 2a
2b −a
4
a
4−2a
b +b
2=0 => ( a
2−b)
2=0 => b= a
2
c.n.u
1 maj 20:30
Eta:
Poprawka zapisu:
a4 −2a2b +b2=0
1 maj 20:31