awdawdawdawd
kolomolo: Ustal dla jakich wartości parametru m jeden pierwiastek równania x2+2mx+2m−1=0 jest większy od
3,a drugi mniejszy od 3
Założenia
Δ>0
xw<0
f(m)<0
Liczę Δ, potem Δ' i wychodzi , że Δ'=0
Teraz mam napisać, że m∊∅? bo przecież Δ ma być większa od 0.
1 maj 20:00
energol: skoro druga delta wyszła dodatnia to równanie zawsze ma 2 rozwiązania wyjątek akurat tutaj
stanowi liczba 1 przeanalizuj jeszcze raz
1 maj 20:11
berek: Druga delta wyszła właśnie równa 0.
1 maj 20:13
energol: załozenia tez mi sie troszke niepodobają
delta wporządku
ale rozpatrz cos takiego:
xw >3 i (x1+ x2)/2 >3
xw <3 i (x1+ x2)/2 <3
i te przypadki rozpatrujesz osobno
1 maj 20:18
energol: czyli to "drugie równanie" jest zawsze dodatnie tylko za wyjątkiem liczby 1
1 maj 20:19
przem : to jeszcze inaczej to spróbujmy trzasnąć.
Oczywiście założenie które podałem z xw jest błędne

Założenia
Δ>0
a≠0
f(m)<0 −> zobaczyć to można z rysunku.
Tylko moje pytanie co z tą deltą, jeżeli Δ'=0, a Δ>0 ?
1 maj 20:24
Grześ: Ta wam podam warunki:
Δ>0
x1>3 ⋀ x2<3
x1−3>0
x2−3<0
Czyli iloczyn musi być ujemny:
(x1−3)(x2−3)<0
1 maj 20:31
berek : Kolejny raz pisze, że wiem jakie powinny być warunki, a jedynym problemem jest DELTA, bo
Δ'=0...
1 maj 20:45
energol: delta jest Zawsze dodatnia czyli m∊(−∞;+∞)/{1} i wtedy masz warunek spełniony
1 maj 20:48
berek : ale dlaczego

. Skoro Δ'=0
1 maj 20:52
Xipe: Ponieważ delta musi być większa od 0, a dla m∊(−∞;+∞)/{1} delta będzie większa od zera. Nie myl
Δ' z Δ.
1 maj 20:56
berek : skąd wzięła się wam ta 1 ? Jeżeli delta wychodziła mi z kwadratem to liczyłem Δ' zawsze..
1 maj 20:57
berek :
1 maj 21:10
berek :
1 maj 21:13
bart: moim skromnym zdaniem:
Δ>0
f(3)<0
to chyba wystarczy..
1 maj 21:17
bart: wedlug mnie Δ=0 nie moze byc bo podwojny pierwiasttek nie moze byc rownoczesnie wiekszy i
mniejszy od 3..
1 maj 21:20
berek : Ja już nie wiem... Warunki jestem w stanie sam napisać i sa raczej poprawne. Mój dylemat
dotyczny jedynie tej niesczęsnej delty, która wychodzi z kwadratrem więc liczę następną, a ona
wychodzi równa 0. Nie wiem co począć z tym fantem.
1 maj 21:22
bart: co z tym fantem?

ja bym sie cieszysz, bo to znaczy ze dobrze robie, skoro taka fajna delta mi wychodzi
1 maj 21:26
berek : i znowu zaczalem palic przez te zadani
1 maj 21:29
1 maj 22:51
bart: @energol
dziekujemy!
1 maj 23:21