Prawdopodobieństwo
justysia: Wśród pieciu kart są 2 asy i 3 króle. karty tasujemy i wyciagamy trzy razy po jednej
karcie. Układamy je w rzędzie w kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że w rzędzie znajdują się dwa króle.
26 lut 14:10
Eta:
n= 5 2 -- asy 3 - króle
wyciągamy ( bez zwracania 3 karty)
5! 3! * 4*5
to mocΩ= C53 = ---------- = ------------ = 10
3! * 2! 3! *1*2
A --- wśród trzech znajdą się 2 króle
czyli mocA = C32 *C21 = 3*2= 6
to P(A)= 6/10 = 3/5
26 lut 14:32