Ciąg geometryczny, znajdź wyraz=96
SzymeQ: Suma 3 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 21, a suma 3 następnych 168. Który
wyraz tego ciągu=96?
Rozw.
Ułożyłem układ równań:
| ⎧ | a1+a1q+a1q2=21 | |
| ⎩ | a1q3+a1q4+a1q5=168 |
|
Chciałbym aby krok po kroku zostało przedstawione rozwiązanie tego układu równań, bo zrobiłem
po swojemu i wyszło ok., ale na maturze za taki zapis dostałbym minimum punktów. Oczekuję
rzetelnego zapisu żeby wszystko było fajnie, bo chcę to przeanalizować

.
Z góry thx za odpowiedź