Obliczenie środkowego wyrazu ciągu arytmetycznego.
Xipe: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych 33. Wyznacz wyraz środkowy i liczbę wyrazów
tego ciągu.
Robię zadanie do tego momentu:
S2N+1 = 77
aN+1 − to wyraz środkowy
Ale nie wiem jak wyznaczyć ile wyrazów ma ten ciąg i którym konkretnie wyrazem jest ten
środkowy.
1 maj 19:53
Maryjusz: a1+a3+...+a2n+1=44
a2+a4+...+a2n=33
a2n+1=a2n+r
a2n−1=a2n−2+r
a3=a2+r
44=a1+a3+...+a2n+1=a1+a2+r+a4+r+...+a2n+r = a1 + (a2+a4+...+a2n) + nr =
a1+33+nr
an+1 = a1+nr=44−33=11
1 maj 20:00
1 maj 20:20
Xipe: Dzięki.
1 maj 20:40