proszę o pomoc bo zero pomysłów na rozwiązanie, z góry dziękuję:)
Dominika.: 1.wyznacz najmniejszą wartość parametru m, dla której funkcja f(x)=(m4−4)x+π jest funkcją
stałą.
2. dana jest funkcja f(x)=2x+m
a)wykaż, że gdy m>0, to funkcja ta nie posiada miejsca zerowego.
b)wyznacz wartości m, dla których miejsca zerowe tej funkcji są liczbami całkowitymi
3. zaznacz w ukladzie współrzędnych na płaszczyźnie zbiory a∪b, a∩b, b−a, jeśli a={(x;y)∊R2 ⋀
x+2y>3} , B={(x;y) ∊ R2 ⋀ 3x−4y ≤ 0 }
4. znajdź wartość parametru m∊R takiego, że wykresy funkcji f(x)= − {1}{2m+5}x−4, g(x)=(
{1}{√5−1)x+2 są prostopadłe
1 maj 19:42
Kejt: w drugim zadaniu..f(x)=2x2+m? bo inaczej dla mnie to nie ma sensu..
1 maj 19:45
Dominika.: nie nie, nie ma kwadratu
1 maj 19:46
Kejt: nie ma? to ja sobie pójdę..to nie dla mnie.
1 maj 19:47
ICSP: Kejt nie przesadzaj wszystko da się zrobić


Oczywiście m ∊ ∅
1 maj 19:49
Kejt: ale jest napisane wykaż, że..więc teoretycznie z góry zakładamy, że to jest możliwe i musimy to
udowodnić.. dobra, nieważne..
1 maj 19:50
Dominika.: właśnie, więc jak to wykazać? dziękuję za zainteresowanie i chęci !
1 maj 19:51
ICSP: przecież każdy wielomian stopnia n−tego posiada n pierwiastków lub o parzystą liczbę mniej.
Funkcja liniowa jest wielomianem stopnia I i dlatego musi posiadać 1 pierwiastek.(miejsce
zerowe)
1 maj 19:51
ICSP: Nie da sie tego wykazać.
1 maj 19:52
Kejt: nie da się skoro to nieprawda..gdyby tam był kwadrat to miałoby sens..
1 maj 19:52
Dominika.: w zadaniu nie mam kwadratu
1 maj 19:53
Kejt: a w 4. mają być tam ułamki..?
1 maj 19:53
Kejt: więc jest tak jak napisał ICSP.
1 maj 19:53
Dominika.: tak, w 4 mają być ułamki
1 maj 19:54
ICSP: 1. f(x) = ax + b
funkcja stała gdy a = 0
f(x) = (m4 − 4) + π
m4 −4 = a
m4 − 4 = 0
(m2−2)(m2+2) = 0
(m−√2)(m+√2)(m2 + 2 = 0 ⇔ m = −√2 v m = √2 Sama powiedz która jest mniejsza.
1 maj 19:55
PanCogito: 1) f(x)=(m4−4)x+π
m4 − 4 = 0 ⇒(m2 − 2)(m2 + 2) = 0 ⇒ (m − √2)(m + √2)(m2 + 2) = 0
najmniejsza wartość dla m wynosi : m = −√2
1 maj 19:56
1 maj 19:56
PanCogito: oj uprzedzili mnie
1 maj 19:56
Dominika.: dziękuję ! a zadanie 3 ? macie jakiś pomysł ?
1 maj 20:01