wyznaczanie
xyz: BARDZO PROSZĘ O POMOC



Mam problem ponieważ mam takie 2 równania:
1)
4λ
2y
2 + 4λ
2x
2 − 2 = 0 i muszę wyznaczyć lambdę, obliczyć ile to jest, więc:
obie strony dzielę przez 4 i przenoszę tą podzieloną 2 przez 4 na druga stronę
λ
2y
2 + λ
2x
2 =
12 wyciagam lambdę
2 przed nawias
λ
2(y
2 + x
2)=
12 i nie wiem co dalej zrobić żeby obliczyć lambdę

2) mam dwa równania
9x
2 + 6xy − 15=0
3x
2 − 3y
2 = 0
należy wyznaczyć z pierwszego równania i podstawić do drugiego i mają wyjść 4 punkty P
1(1,1)
P
2 (−1, −1) P
3 (−
√5),
√5) P
4 (
√5, −
√5)
Mi wychodzą tylko pierwsze dwa i nie wiem jak resztę

Proszę o pomoc
1 maj 19:42
ICSP: podziel przez to co stoi przy lambie później spierwiastkuj. W drugim wyznacz y bo najłatwiej i
wstaw do drugiego równania.
1 maj 19:46
PanCogito: | | 1 | | 1 | | 1 | |
λ2(y2 + x2) = |
| ⇒ λ2 = |
| ⇒ λ = √ |
| |
| | 2 | | 2(y2+x2) | | 2(y2+x2) | |
1 maj 19:46
xyz: a co z drugim przykładem

Mam wyznaczyc y z tego pierwszego tak?
9x
2+6xy=15
3x
2+2xy=5
2xy=5−3x
2
dobrze? i co dalej?
1 maj 19:52
xyz: podstawiam do drugiego
3x
2 − 3
2 = 0
| | 5−3x2 | |
3x2 − 3 * ( |
| )2 = 0 |
| | 2x | |
1 maj 19:54
ICSP: Podnosisz do kwadratu. Wyliczasz x.
1 maj 19:56
ICSP: i pamiętaj aby dla x = 0 sprawdzić ręcznie.
1 maj 19:56
1 maj 19:57
xyz: jak stad dalej x wyznaczyć

1 maj 19:58
ICSP: przemnóż przez 4x2
1 maj 20:01
ICSP: P.S. Jak mnożysz przez 3 to mnożysz tylko licznik.
P.S.2 Łatwiej było podzielić przez 3.
1 maj 20:02
xyz: a to niepotrzebnie wtedy mnozyłam przez 3
czyli:
| | 25−9x4 | |
3x2 − 3* |
| =0 || *4x2
|
| | 4x2 | |
12x
4 − 75 + 27x
4= 0
12x
4 +27x
4= 75
39x
4=75
i dalej?
1 maj 20:05
ICSP: przepraszam nie sprawdziłem jak podnosiłaś do kwadratu ułamek.
(5−3x2)2 =
(a−b)2 =
1 maj 20:10
xyz: czyli licznik w ułamku będzie:
| | 25−15x2+9x4 | |
3x2 − 3* |
| =0 |
| | 4x2 | |
1 maj 20:13
xyz: teraz mnożę prze 4x2
12x4 −75 +45x2 −27x4=0
1 maj 20:15
ICSP: 2ab = 30
1 maj 20:17
xyz: −15x4+45x2=75, dzielę przez 15 obie str
−x4+3x2=5
x2(−x2+3)=5
dobrze, co dalej?
1 maj 20:17
xyz: a dlaczego 30 i ten x
2 pomijam
1 maj 20:18
ICSP: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2
(5−3x2) = 25 − 2 * 5 * 3x2 + 9x4 = 25 − 30x2 + 9x4
powstaje ostatecznie równanie:
x4 − 6x2 + 5 = 0(masz bardzo podobnie tylko błąd we wzorze skróconego mnożenia)
t = x2 oczywiście t≥0 z przyczyn oczywistych
t2 − 6t + 5 = 0 − równanie kwadratowe. Po jego wyliczeniu otrzymasz pierwiastki: t = 1 oraz t
= 5. Wracamy teraz do niewiadomej x
t= x2
1 = x2 ⇔ x1 = 1 v x2 = −1
5 = x2 ⇔ x3 = √5 v x4 = −√5
Teraz z pierwszego równania wyliczyć y
1 maj 20:22
xyz: dobra, sama dalej juz pokombinuję, a mam jeszcze jedno pytanie− czy to nie ma znaczenia z
jakiego równania sobie wyznaczam i podstawiam do natsepnego, zawsze wyjdzie to samo
1 maj 20:28
ICSP: nie ma to znaczenia. Różnica polega tylko w obliczeniach. Jak dobrze wybierzesz obliczenia są
łatwiejsze.
1 maj 20:29
xyz: dzięki ci za pomoc

te równania, wyznaczanie tych punktów potrzebne mi są do wyliczania
ekstremów funkcji wielu zmiennych i zaczyna się pojawiać problem właśnie czy dobrze wyznaczę
te punkty stacjonarne, bo dalej to już macierz Hessa, podstawianie i jest prościej
1 maj 20:31