prosze o pomoc
kasia: Rozwiąż nierówność 2cos2x+sinx>1, gdzie xE<0,2π>
1 maj 19:01
tom215: 1+sin2x+sinx−1>0
sin2x+sinx>0
1 maj 19:03
tom215: pomyłka 1−sin2x czyli bedzie
−sin2x+sinx>0
a dalej nie wiem co robić
1 maj 19:05
tom215: dochodzi dziedzina x≠ kπ
1 maj 19:06
kasia: skad to sie wzielo?
1 maj 19:08
Eta:
cos2x= 1 −sinx
2( 1−sin2x) +sinx −1>0
2sin2x −sinx −1 <0 , dla x€<0, 2π>
sinx = t , t€ <−1,1>
2t2−t −1 <0 Δ=......... t1=....... t2=.....
dokończ
1 maj 19:14
kasia: ok dzieki
1 maj 19:17
Aldo: Eta, dlaczego wstawiłaś tam zmienną t ? Spotykam się już z tym nie pierwszy raz i nigdy
tego nie robię i zawsze wychodzi. Zmienną t stosuję tylko gdy jest pierwiastek np x4 −
czwartego stopnia. Jeżeli w tym wypadku liczyłbym dla sinx1 i sinx2 to było by poprawnie ?
To tylko czysto teoretyczne pytanie o sam zapis.
1 maj 19:54
SzymeQ: Zmienna jest tylko po to, aby ułatwić działania na liczbach, czy też literach. Prawdę mówiąc ja
wprowadzam ową zmienną żeby nie przepisywać czegoś kilka razy jak można zastąpić 1 literką
1 maj 19:56