123
ceaser I: Pole trójkąta prostokątnego jest równe 84cm
2 . Jedna przyprostokątna jest o 17 cm dłuższa od
drugiej. Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkąta.
zależy mi głównie na wyniku

chociaż rozwiązanie tez sie przyda
1 maj 18:47
ceaser I: ?
1 maj 18:52
ICSP: x − przyprostokątna pierwsza
x + 17 −druga
oczywiście x >0
x(x+17) = 168
x2 + 17x − 168 = 0
Δ = 961
√Δ = 31
x1 < 0 − sprzeczne
x2 = 7
x = 7 ⇔ druga przyprostokątna = 24
przeciwprostokątna z twierdzenia pitagorasa = 25
1 maj 18:56
adrian:
x∊R
+
no i rozwiąż równanie kwadratowe
1 maj 18:58
Eta:
a −−− dł. jednej przyprostokatnej , a>0
a+17 −−− dł. drugiej
rozwiąż to równanie, dla a >0
i z tw. Pitagorasa podaj dł. "c"
Odp: c= 25 cm
1 maj 18:58
ceaser I: dlaczego 168?
1 maj 18:59
ceaser I: ale miałem głuupi tok myślenia, źle we wzorze, aż wsytd sie przyznać ....
1 maj 19:00
ceaser I: dzieki wielkie
1 maj 19:00
Eta:
Mnożąc obydwie strony równania przez 2
a(a+17)= 2*84
1 maj 19:00