obliczanie pola trapezu
Jatkos: W trapezi równoramiennym długość przekątnej jest równa "a", zaś kąt, jaki tworzy ta przekątna z
dłuższą podstawą, ma miarę "alfa". Oblicz pole tego trapezu.
1 maj 18:34
Jatkos: Nikt nie potrafi tego zrobić? Ja zacząłem, mam już dwa równania, ale trzy niewiadome

brakuje mi jeszcze jednego równania...
1 maj 18:49
nikka: posiadasz odpowiedź?
1 maj 19:07
Jordan: P = sinα*cosα*a2
1 maj 19:07
adrian:

(b+c)/2 = a * cosα
h = a * sinα
dalej chyba proste
1 maj 19:14
Bogdan:

Pole trapezu P = b*h
1 maj 19:14
tom215:
Jordan poprawinie to wyliczył popatrz na rysunek
jest to trabez równoramienny czyli trójkąt odciety przez wysokosc mozemy dostawić z drugiej
strony w miejsce tego narysowanego przerywaną czerwoną linią
powstaje nam prostokąt o bokach b i h
Pole prostokąta to b*h
czyli P= a*sinα*a*cosα=a
2sinα*cosα
1 maj 19:18
nikka:

P = (b+x)*h
| | h | | h | |
tgα = |
| → b+x = |
|
|
| | b+x | | tgα | |
P = a
2sinαcosα
1 maj 19:18
Jordan: ciekawe kto bardziej się rozpisze
1 maj 19:19
tom215: hehe no w jednym czasie kilka osób rysowało i pisało ale kazdy sposób jest dobry
1 maj 19:20
nikka: ważne, że wyszło to samo
1 maj 19:21
tom215: takie coś na maturze może być
1 maj 19:24
tom215: byle nie dali czegoś z kosmosu z tym udowadnianiem...
1 maj 19:24
Jatkos: o, wielkie dzięki

wszystkim
1 maj 19:34