równanie
Misiek: 3x−17x+1 = 25
1 maj 18:17
adrian: rozwiąż zał: 7x + 1 ≠ 0
i wymnóż na krzyż
x = 7
1 maj 18:19
Misiek: a mógłbyś to rozpisać dokładnie?
1 maj 18:23
tom215: no mnozenia na krzyż nie potrafisz?
ad=bc
1 maj 18:25
Misiek: ja to robiłem ale coś mi innego wyszło:
3x−1*5 = 7x+1*2
3x−5 = 7x+2
−4x = 7 |

−4)
x =
−74
1 maj 18:32
Misiek: gdzieś się pomyliłem tylko nie wiem gdzie

ja sie tego dopiero ucze po chorobie
1 maj 18:32
Misiek: rozpisze mi to ktoś plzzzz....
1 maj 18:42
chcebyćpro: a mi wyszło x=(−1)
jaka jest poprawna odpowiedź?
1 maj 18:44
nikka: 5*(3x−1) = 2*(7x+1)
15x − 5 = 14x + 2
15x − 14x = 2 + 5
x = 7
1 maj 18:45
ICSP: widać że problwemy z mnożeniem na krzyż.
(3x−1)*5 = (7x+1)*2
1 maj 18:45
chcebyćpro: hmn rozumiem że do wspólnego to przesada.ok.
1 maj 18:48
nikka: do wspólnego też można, i powinno wyjść to samo
1 maj 18:51
chcebyćpro: a racja,źle przepisałam^^
1 maj 18:54
Misiek: dzikuje
1 maj 18:56