pomóżcie rozwiązać:)
Piotras: Witam. proszę pomóżcie rozwiązać zadanie:
Rozwiąż algebraicznie układ równań:
{4x2−y2=0
{x=y=3
1 maj 18:15
ICSP: x = y = 3
x = 3
y = 3
Odp sprzeczny.
1 maj 18:15
Piotras: sorki tam miało być: x+y=3
1 maj 18:17
tom215: x=1 lub x=−3
1 maj 18:19
ICSP: y = 3−x
4x2 − 9 + 6x − x2 = 0 ⇔ 3x2 +6x − 9 = 0 ⇔ x2 + 2x − 3 = 0 (tutaj sam sobie rozłożysz) x1 =
−3, x2= 1
x1 = −3 ⇔ y = 6
x2 = 1 ⇔ y = 2
1 maj 18:20
ICSP: tom rozwiązaniem układu równań nigdy nie jest jedna liczba.
1 maj 18:20
tom215: tak, popatrzyłem potem na Twoje rozwiazanie i zapomniałem dokonczyc układu równan z wyliczeniem
y
1 maj 18:21
Piotras: dzięki


pozdrawiam
1 maj 18:27