Oblicz objętość ostrosłupa...
Warez: "Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym krawędź boczna ma długość
4 dm i jest nachylona do podstawy pod kątem 70 stopni."
Prosze o pomoc!
26 lut 13:56
srcoll : do podstawy

czy do krawedzi podstaw?
26 lut 14:00
srcoll : y
26 lut 14:00
Warez: Do podstawy, tak jak w zadaniu.
26 lut 14:05
Eta:
Witam! Narysuj ostrosłup1
rozważamy trójkat prostokatny:
H ---- wys. ostr. ( przyprost. przeciwległa katowi70o
(2/3)hp --- przypr. przyległa do tego kąta
i hp = a√3/2 --- bo to wysok. trójkata równobocz.
k = 4dm ---- krawędź boczna ( przeciwprostokątna)
teraz z funkcji tryg. w tym trójkacie mamy:
H/k = sin70o to H=k*sin70o podstaw i oblicz H
sin70o odczytaj z tablic
podobnie;
cos70o = (2/3)hp / k to ( 2/3)hp=k * cos70o
czyli (2/3)a√3 /2 = 4 *cos 70o wylicz to
to a√3 /3 = 4*cos70o
to a = 12*cos70o / √3 wylicz to "a"
teraz już tylko do wzoru na V
V = (1/3) Pp * H gdzie Pp = a2√3 / 4
powodzenia!
26 lut 14:20
Warez: Dzięki wielkie!
26 lut 14:58
Eta: ok
26 lut 15:02