awdawdawdawd
berek : Dla jakich wartości parametru p funkcja f(x)=
1p{
p2+ p−6)x2+(p−2)x+1
w liczniku jest 1, w mianowniku POD PIERWIASTKIEM WSZYSKTO (p
2+ p−6)x
2+(p−2)x+1
1 maj 18:02
Nie jestem mądry: " Dla jakich wartości parametru p funkcja" ... ale co dalej?
| | 1 | |
f(x)= |
|
|
| | √(p2+p−6)x2+(p−2)x+1 | |
1 maj 18:05
przem : jest określona dla każdego x∊R
1 maj 18:11
adrian: dwa zał:
Δ<0 i a>0
po to żeby funkcja w mianowniku nie miała miejsc zerowych i nie może być ujemna bo jest
pierwiastek
1 maj 18:26
Artur: adrian mianownik może być ujemny, nie może być zerem i mieć pierwiastków...
1 maj 18:30
berek : więc jak to ma wyglądać?
1 maj 19:21
adrian: mianownik nie może być ujemny bo to jest pierwiastek kwadratowy, czyli pod pierwiastkiem musi
być liczba ≥ 0
1 maj 19:23
bart: ... >0 !
1 maj 19:24
berek : Moglibyście to rozwiązać, bo już sie kompletnie pogubiłem...
1 maj 20:01
Igor: (p2+ p−6)x2+(p−2)x+1>0 obliczasz Δ i te pierwiastki wyrzucasz ze zbioru rozwiązań
1 maj 20:04
berek: Kolejny raz proszę o pełne rozwiązanie tego zadania z wytłumaczeniem swoich ruchów. Z góry
dziękuję...
1 maj 20:09
berek : Ma ktoś czas żeby mi pomóc ?
1 maj 20:25
uhu: przepisz to poprawnie z boku masz rożne funkcje typu pierwiastek itp (a nie opisowo) to ci
powiem co i jak
1 maj 20:27
berek : w 2 poście "Nie jestem mądry" napisał to poprawnie. Mam nadzieję, że ty mi pomożesz.
1 maj 20:33
uhu:

Zobacz mianownik nie może być nigdy zerem ale tu dodatkowo znajduje się pod pierwiastkiem więc
jak już ktoś wcześniej pisał nie może być liczbą ujemną więc funkcja (p
2+p−6)x
2+(p−2)x+1>0
kiedy ta funkcja będzie miała tylko wartości dodatnie ? Dla a>0 i Δ<0. Ale to nie jest koniec
bo możemy zauważyć że dla p=2 te założenia też są spełnione i koniec
1 maj 20:39
Igor: (p
2+p−6)x
2+(p−2)x+1>0
obliczasz pierwszą Δ
p
2+p−6
Δ=1−4*(−6)=25
√Δ=5
p
2=−3
wychodzą Ci 2 p
podstawiasz:
p
1
2x
2+(2−2)x+1>0
2x
2+1>0
2x
2>−1
x
2>
√12
1 maj 20:46
Igor: p2
3x2−x+1>0
Δ=4−1*3*1=1
nie coś źle robie nie wiem
1 maj 20:49
uhu: Przecież napisałem dokładnie jak trzeba to zrobić ?
1 maj 20:50
Igor: ale dobrze robię ?
1 maj 20:52
uhu: a=2 lub Δ=(p−2)
2 − 4p
2−4p+24=p
2−4p+4 − 4p
2−4p+24=−3p
2−8p+28
| | 8+20 | | 8−20 | |
√Δp=20 → p= |
| lub p= |
|
|
| | −6 | | −6 | |
a>0 czyli p
2+p−6>0
1 maj 20:58
uhu: Wiesz już o co chodzi ?
1 maj 21:00
Igor: no mniej więcej jeszcze sobie pogłówkuje. teraz robię tą maturę z zadań.info
1 maj 21:09
uhu: jak coś pisz
1 maj 21:10
:): Jak dla mnie to treśc zadania nie jest pełna : 'Dla jakich wartości parametru p funkcja...'
jest... i coś dalej chyba powinno byc.
1 maj 21:13
uhu: Jest w 3 poście dokończone
1 maj 21:16
berek : w 3 poście masz kontynuacje zadania. Przepraszam was, ale mam już dzisiaj wszystkiego dość.
Próbuje rozwiązać między innymi to zadanie, ale kompletnie nie mogę pojąć o co w tym chodzi.
Gdyby ktoś z was mógł rozwiązać to krok po kroku, żebym mógł to zobaczyć i sobie w głowie
ułożyć byłbym bardzo wdzięczny. Tylko ponownie pisze,że nie chodzi mi o jedną linijkę, która
nawiązuje do poprzednich, a o nowe, kompletne rozwiązanie, dzięki któremu ,mam nadzieję,
zrozumiem zadanie i poprawie choć trochę sobie humor.
1 maj 21:20
uhu: a=2 lub Δ=(p−2)2 − 4p2−4p+24=p2−4p+4 − 4p2−4p+24=−3p2−8p+28
−3p2−8p+28<0
√Δp=20 → p=2 lub p= −423
p∊(−∞,−423) u (2,+∞)
a>0 czyli p2+p−6>0 √Δ=5
p=2 v p= −3 → p∊(−∞, −3) u (2,+∞)
p∊(−∞, −3) u (2,+∞) i p∊(−∞,−423) u (2,+∞) i p=2 →→ p∊(−∞,−423) u <2,+∞)
1 maj 21:27
berek : Dzisiaj już nie mam siły na to, jutro będę próbowął zrozumieć. Tylko na pierwszy rzut oka,
dlaczeog p=2 na samym początku ?
1 maj 21:37
uhu: a no właśnie tam ma być p=2 a ja napisałem "a", w takim typie zadań zawsze się sprawdza czy
istnieje taki parametr (p,m czy co tam mamy) który daje funkcje stałą, zobacz co sie dziaje
dla p=2
1 maj 21:39
Malina: uhu mam pytanie dlaczego a>0? nigdzie nie mamy napisane, że ta funkcja ma byc rosnąca.
Zrobiłam tak jak Ty to pierwsza częśc zadania p∊(−∞,−4 2/3) u (2,+∞) i wydawało mi się, że to
już koniec zadania.
1 maj 22:19
uhu:

W połowie postów narysowałem wykres tej funkcji jak musi wyglądać czyli ma cały leżeć nad osią
x, gdyby a było <0 wtedy cały leżałby pod osią, narysuj sobie a<<<
1 maj 22:25
Malina: ok

dzięki. tylko dalej nie wiem dlaczego po tym jak wyznaczyles przedzialy p zadanie jeszcze
nie jest rozwiazane, przeciez jak na poczatku liczyles delte to juz wtedy brales pod uwage dwa
rowniania.
1 maj 22:38
uhu: Nie czaje ^^ delta<0 jest warunkiem że funkcja nie jest nigdy zerem natomiast a>0 że dodatkowo
nie przyjmuje wartości ujemnych o to ci chodzi ?
1 maj 22:41
Malina: Δ=(p−2)2 − 4p2−4p+24=p2−4p+4 − 4p2−4p+24=−3p2−8p+28 czy rozwiązanie tego równania nie
wystarczy jako odpowiedz?
Jak mnie nie rozumiesz no to trudno.. Na podstawie raczej tego mi nie dadza

Lepiej
porozwiazuje cos innego, ale dziekuje za checi
1 maj 22:50
uhu: Poczytaj te posty wcześniejsze a skumasz ocb
1 maj 22:51