Aldo: jednokładność o środku w punkcie (0,0) i skali s ≠ 0 przekształca punkt A = (x, y)
napunkt A′=(sx,sy)
A co jeżeli mój punkt jest (1,2) i skala s=−2 ?
Gdyby był (0,0) to jasne, ale co z tym (1,2) ?
1 maj 17:48
Aldo:
1 maj 18:07
adrian: definicja jednokładności:
OA' = s * OA
O −środek jednokładności
OA' i OA są to wektory
w twoim przypdaku będzie tak:
[x'−1; y'−2] = s * [x−1; y−2]
x'−1 = s * (x−1)
y'−2 = s * (y−2)
więc jeżli A = (x; y) to A' = (s*(x−1) + 1; s*(y−2) +2)
1 maj 18:15
Aldo: Jednokładnosc względem dowolnego punktu łatwo jest sobie wyprowadzic znając definicje
jednokładnosci co widac na powyzszym rysunku
A=(a,b),P=(x,y),P'=(x',y')
JkA(x,y)=(x',y') i stąd
{x'=k(x−a)+a
{y'=k(y−b)+b
Coś takiego znazałem napisane przez
Mateusza (
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=902). Tylko nie bardzo rozumiem jak zostało
to wyprowadzone. Może ktoś mi to rozpisać jakoś dokładniej ?
1 maj 18:19
Aldo: Aha, rozumiem. Dziękuję.
1 maj 18:21