wdawdawd
przem: Wpłacamy do banku na lokatę 5000 zł. Jakie powinno być oprocentowanie lokaty, jeżeli
oczekujemy, że przy rocznej kapitalizacji odsetek po dwóch latach na koncie będzie co najmniej
5500 zł?
1 maj 17:23
Rivi: | | x | | x | | x | |
5000* |
| +(5000+5000* |
| )* |
| ≥500 |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
1 maj 17:32
przem : no fajnie. Mógłbyś to mi jeszcze krok po kroku wytlumaczyć ?
1 maj 17:34
Rivi: | x | |
| to jest oprocentowanie lokaty (x=ile %) |
| 100 | |
| | x | |
5000* |
| są to odsetki po roku (kapitał*oprocentowanie) |
| | 100 | |
| | x | |
(5000+5000* |
| ) − jest to suma kapitału i odsetek po roku, po kapitalizacji. I do mnożymy |
| | 100 | |
| | | |
jeszcze raz przez oprocentowanie lokaty |
| |
| | | |
i to dodane do siebie (lewa strona równania) jest równa otrzymanym odsetkom po 2 latach, czyli
minumum 500
1 maj 17:37
Rivi: Jest wzór też do tego.
5500− tutaj ile mamy otrzymać na końcu
5000−ile mamy na początku
n−oprocentowanie
2−ile okresów jest
i to n co wyjdzie jest minimalne
1 maj 17:42
przem : Już to rozumiem, jednak czy mógłby ktoś to rozwiązać pierwszym i drugim sposobem, bo wychodzą
mi dosyć dziwne wyniki...
1 maj 19:44
przem : ponawiam
1 maj 20:03
przem : asdasdasdasdasdasdasd
1 maj 20:14
tom215: co Ci da jak ktoś Ci zrobi zadanie i nie zrozumiesz?
| | n | | n2 | |
5500= 5000(1+ |
| + |
| )
|
| | 50 | | 10000 | |
| | n2 | |
− |
| −100n +5500−5000=0
|
| | 2 | |
| | n2 | |
− |
| − 100n +500 = 0 /*2
|
| | 2 | |
−n
2 − 200n +1000 = 0
ale coś poknociłem bo nie wychodzą ładne pierwiastki
1 maj 20:23
berek : Rozumiem to co napisała Rivi, jednak same obliczenia nie chcą mi wyjść i dlatego poprosiłem o
pomoc.
Wychodziło mi 1000 i 1000,4... więc coś jest źle.
1 maj 20:27
berek : niom, więc policzy to ktoś ?
1 maj 20:43
Rivi: | | √110−10 | |
Dobrze Ci wyszło, n= |
| ≈≈4,89 procenta co logiczne się wydaje − bo ogólnie do |
| | 10 | |
całości 10% z kapitału dochodzi
1 maj 20:46
berek : komu dobrze wyszło? Jeżeli nie mi to czy mógłbyś dokładnie rozpisać swoje obliczenia, bo nie
moge nigdzie znaleźć błędu a wynik 1000 i 1000,4...
1 maj 20:49
Rivi: tzn to wyszło z tego co liczyłem, i mój wynik jest w postaci ≈0,049≈4,9%, z Twojego będzie
10
√110−100, co od razu daje procenty ≈4,9% Jeden pies
1 maj 20:52
berek : Skąd się wzięły te pierwiastki już kompłetnie sie zgubiłem

Wychodzi mi 1000 i 1000,4, co mam
z tym dalej zrobić?
1 maj 20:54
Rivi: Obojgu. (jestem nim

) policz z równania Tom'a, −n
2−200n+1000=0 i wyjdzie
1 maj 20:54
Rivi: Δ=40000+4000=44000
√Δ=20
√110
liczysz i odrzucasz ujemny wynik
1 maj 20:57
Anna: A można tak:
| | n | |
5500 = 5000(1+ |
| )2 /:5000 |
| | 100 | |
| (100+n)2 | |
| = 1,1 /*10000 |
| 10000 | |
(100+n)
2 = 11000 pierwiastkujemy obustronnie
100+n =
√11000
100+n ≈104,88
n ≈ 104,88 − 100
n≈ 4,88 ≈ 5[%]
1 maj 21:03
berek : Całkowicie już tego nie rozumiem... Pierwszy sposób, który podałeś pojąłem , tylko nie chce mi
wyjść wynik. Teraz piszesz coś innego i jakąś Δ, bez dziedziny musze odrzucać ujemny wynik.
Mam dość.
1 maj 21:06
Rivi: Masz normalne równanie kwadratowe, i liczysz delta x1 x2 (tutaj n) a ujemne odrzucasz, no bo
oprocentowanie w banku nie może być ujemne, tak?
1 maj 21:22
berek : Wziąłem to, co napisała Anna i raczej to rozumiem. Potęga odpowiada ilości lat, tak ?
2 maj 11:21