Prawdopodobienstwo.
Matt: W jednej urnie s ˛a 4 kule: czerwona, biała, niebieska i zielona, a w drugiej urnie sa 3 kule:
czerwona, biała i zielona. Losujemy po jednej kuli z kazdej urny. Jakie jest prawdopodobienstwo
wyci
agniecia dwóch kul w tym samym kolorze?
1 maj 17:20
roman: Smolarz to Ty >?
1 maj 17:34
tom215: prawdopodobienstwo wylosowania jednego koloru w urnie 1 są 1/4 w drugiej 1/3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = 3 * |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
1 maj 17:41
Matt: | 1 | | 1 | |
| * |
| − czemu to razy 3? Losujemy po jednej kuli.. |
| 4 | | 3 | |
1 maj 17:46
tom215: ponieważ tak
patrz
losujemy z pierwszej urny kule o jakims kolorze
dajmy na to białą
prawdopodobienstwo wylosowania jej jest 1/4
potem musimy ja drugi raz wylosować z urny w której znajdują sie 3 kule : biała i 2 inne czyli
prawdopodobienstwo jest 1/3
i one sie mnożą
ale masz jeszcze 2 pozostałe kolory, które są takze w drugiej urnie, wiec jest mozliwosc ze sie
powtórzą niebieska odpada bo nei ma jej w drugiej urnie
czyli 3* 1/4 * 1/3 = 1/4
1 maj 17:50
Matt: O.o Dzięki
1 maj 17:51
tom215:

przedstawiłem to w formie drzewka, przy drugim losowaniu pominąłem pozostałe ramiona, które nie
spełniają warunków zadania
1 maj 17:53