funkcja kwadratowa
Mateunio: Określ znaki pierwiastków trójmianu kwadratowego ∫(x) = x2 + x - 2 bez ich obliczenia
26 lut 13:48
Eta: Skorzystaj z wzorów Viete'a
x1 +x2 = -b/a
x1 *x2 = c/a gdzie a =1 b= 1 c = -2
czyli;
x1 + x2 = 1
x1 *x2 = -2 widać ,że iloczyn ujemny
czyli obydwa pierwiastki są róznych znaków
ponieważ suma jest dodatnia;
to bezwzględna wartość ujemnego jest mniejsza od tego dodatniego
Odp: obydwa są przeciwnych znaków
( czyli jeden dodatni a drugi ujemny)
26 lut 14:26
Mateunio: i to wszystko
26 lut 14:28
Eta: A co jeszcze chcesz? To wszystko!
Masz określone znaki

( a takie było polecenie w zadaniu!
26 lut 14:38
Piotruś : dziękuję

26 lut 14:40