wadawdawd
karolajnn: Dla jakich wartości parametru m równania x2 −5x +6=0 − x2 + (m−1)x − 2(m+1)= mają taki sam
zbiór rozwiązań ?
1 maj 16:44
chcebyćpro: m= 5− √33 lub m= 5+ √33
1 maj 16:58
waldek : ale jak do tego doszedleś ?
1 maj 17:03
chcebyćpro: no obliczam ZW pierwszego równania
(x−2.5)2 −0.25=0
czyli ZW=<−0.25; plus nieskończoność) bo ramiona paraboli są do góry, bo a>0, a=1/
a(x−p)2+q=0/
potem mnożę drugie równanie razy (−1) żeby parabola też miała ramiona do góry i stawiam
warunek, ze q=−0.25
korzystając ze wzorów na q otrzymuje takie wyniki.
1 maj 17:07