:)
M4ciek:

Czy dobrze rozumiem ,że to jest ten kąt

A mianowicie :
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym tg kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej i
sąsiedniej ściany bocznej

Czyli policzyć tg α

Dzięki za pomoc
1 maj 15:40
M4ciek:
Podbijam
1 maj 15:53
Rivi: Mi się wydaje, że to jest kąt CAD, gdzie D jest ten róg podstawy w lewym dolnym rogu. Ale ręki
uciąć nie dam
1 maj 15:59
Rivi: I masz przekrój, trójkąt równoramienny, dwie przekątne ściany bocznej i krawędź podstawy... i
da radę tangens wyliczyć mając tą przekątną i krawędź podstawy (lub jakieś cosik, żeby to
wyliczyć)
1 maj 16:02
wolfy:

Nie jestem pewien lecz nie powinno być tak?
1 maj 16:02
M4ciek:
Chyba
Wolfy masz rację
1 maj 16:05
Rivi: ale tam chyba nie ma kąta prostego... bo ac=bc, to nie może być
1 maj 16:07
Rivi: tam gdzie prosty też jest α
1 maj 16:07
M4ciek:
Rivi narysuj tak jak Tobie się wydaje
1 maj 16:08
Johny:
1 maj 16:11
M4ciek:
1 maj 16:13
Johny: dokładnie tak, kąt prosty tam jest
1 maj 16:15
Rivi:

a−krawędź podstawy
d−przekątna ściany bocznej
x−szukany kąt
1 maj 16:17
M4ciek:
A teraz wpiszę całe zadanie :
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej równa się sumie pól obu
podstaw.Oblicz tg kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
1 maj 16:19
Rivi: A masz odp do tangensa? Zaraz oblicze z mojego rysunku i by się spr przydało
1 maj 16:20
M4ciek:
| | a2√3 | |
2 * |
| = 3*a*h / : 3a |
| | 4 | |
Liczyłem dalej i wynik nie pasuje czyli gdzieś mam błąd albo coś jest niezgodne z moim
rysunkiem.
1 maj 16:21
M4ciek:
Rivi , ale Ty masz źle bo Ty narysowałeś :
Kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do przekątnej sąsiedniej ściany

A ma być do ... sąsiedniej ściany bocznej.
1 maj 16:23
Rivi: nie... chodzi mi o "x", to co Ty mówisz to jest kąt na górze, a obliczyć mamy ten na dole. Mi
wyszedł tg=√30 (na szybko, mogłem się machnąć)
1 maj 16:25
M4ciek:
| | 3 | |
No niestety odp. jest tg = |
| |
| | 2 | |
1 maj 16:26
wolfy:

Ehh no faktycznie ale wiem jak to naprawic

wiec to chyba ostateczna wersja

− zadanie z
podstawy chyba?
1 maj 16:27
Rivi: no dobra, mam źle
1 maj 16:27
M4ciek:
Chyba nie z podstawy
1 maj 16:28
Rivi: nie no! no to mam to co Wolfy

czyli też źle
1 maj 16:28
M4ciek:
Chyba musimy poczekać na kogoś mądrzejszego
1 maj 16:29
1 maj 16:37
M4ciek:
A jednak źle policzyłem

Dziękuję
Rivi
1 maj 16:40
nikka: a jaka jest dokładnie treść zadania ?
1 maj 16:40
wolfy: nie rozumiem jednak czemu musi być tak rysunek
1 maj 16:42
wolfy: M4ciek mógłbyś wyjaśnić mi dlaczego tak narysowałeś? Byłbym wdzięczny...
1 maj 16:49
M4ciek:
Wolfy przeczytaj to co wkleił Rivi i myślę ,że Ci się wyjaśni
1 maj 16:58
M4ciek:
Wolfy zaraz Ci wkleje rysunek taki bardziej przyzwoity
1 maj 17:06
M4ciek:
IASI to wysokość w Δ równobocznym , a IFSI można łatwo wyliczyć
1 maj 17:10