analityczna
Sim0n: Sprawdź bez rysowania ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=−3x−1 z okręgiem o równaniu
x2−6x+y2−2y=6
1 maj 15:40
Rivi: podstawiasz w równaniu okręgu za y (−3x−1) i liczysz ile ma rozwiązań to równanie kwadratowe
1 maj 15:44
Maryjusz: x2−6x+(−3x−1)2−2(−3x−1)=6
x2−6x+9x2+6x+1+6x+2−6=0
10x2+6x−3=0
Δ>0 ⇒ prosta i okrąg mają 2 pkt. wspólne
1 maj 15:45
Sim0n: (−3x−1)2 w takim wypadku jest to wzór skróconego mnożenia (x−2)2 czy (x+2)2 ?
1 maj 15:48
Rivi: (−3x−1)2=(3x+1)2
1 maj 15:49
Sim0n: no to juz wiem gdzie blad robilem

thx
1 maj 15:52
Rivi: Jak nie jesteś pewny to najlepiej sobie rozpisz (−3x−1)(−3x−1) i po przemnażaj każdy z każdym
1 maj 15:55
dero2005:
| ⎧ | y = −3x−1 | |
| ⎩ | x2−6x+y2−2y=6 |
|
x
2−6x+(−3x−1)
2−2(−3x−1)=6
10x
2 + 6x − 3 = 0
Δ = 156
√Δ = 2p{39]
x
1 = −
3+√3910
x
2 = −
3−√3910
y
1 = −
1−3√3910
y
2 = −
1+3√3910
1 maj 16:08
dero2005:

A(≈−0,92, ≈1,77)
B(≈0,52, ≈−1,97)
1 maj 16:20