...
romanooo: jak to uprościć żeby pozbyć się wartości bezwzględnej
| |a−2b| | | 8ab | | 2b | |
| − |
| + |
| = ? |
| |a+2b| | | a2−4b2 | | a−2b | |
1 maj 15:34
romanooo:
1 maj 15:57
dda: Nie upraszczaj tylko rozważ 4 przypadki.
1:
a−2b≥0
a+2b≥0
2:
a−2b<0
a+2b<0
3:
a−2b≥0
a+2b<0
4:
a−2b<0
a+2b≥0
1 maj 16:01
Klaudia: | | √(a−2b)2 | |
1.Pierwiastek z wartością bezwzględną można zapisać w taki sposób: |
|
|
| | √(a+2b) | |
| | a−2b | | 8ab | | 2b | |
2.Otrzymujesz równanie: |
| − |
| + |
|
|
| | a+2b | | a2−4b2 | | a−2b | |
| a−2b | | 8ab | | 2b | | (a−2b)*(a−2b) | | 8ab | |
| − |
| + |
| = |
| − |
| +
|
| a+2b | | a2−4b2 | | a−2b | | (a−2b)*(a+2b) | | a2−4b2 | |
| 2b(a+b) | |
| =...
|
| (a−2b)*(a+2b) | |
dale już sam zrobisz powodzenia
1 maj 16:03
romanooo: | | a | |
no spoko, ale nie o to chodzi... ma to być zapisane w najprostszej postaci... = |
| |
| | 2b−a | |
1 maj 16:04
romanooo: nadal nie wyjdzie, już tak próbowałem...
1 maj 16:05
romanooo: z resztą, nie można tej wartości bezwzględnej tak poprostu zrzucić...
1 maj 16:06
Mendoza: Dalej to już sobie sam radź.
1 maj 16:06
romanooo: | | √(...)2 | |
Klaudia, zapis |
| nic nie zmienia, nadal jest to wartość bezwzględna  |
| | √(...)2 | |
1 maj 16:10
romanooo:
Mendoza dzięki za radę
1 maj 16:12
Któś: Rozwiąż z tymi przypadkami wyżej, wtedy Ci wyjdzie tak jak chcesz
1 maj 16:15
M4ciek:
Jak znam życie to masz w zadaniu zapisane np. 0 < a < b albo coś takiego co pozwala na zdjęcie
wartości bezwględnej i oszacowanie czy to co w środku > 0 czy < 0 i czy trzeba zmieniać znaki.
1 maj 16:16
romanooo: 
haha,
Maciek Jesteś mistrzem

znalazłem, co za spostrzegawczość, czego to ja nie
zrobiłem już z tym wyrażeniem
1 maj 16:20