s
huusskar: wyraz wolny danego wielomianu? co to?
1 maj 15:11
Kejt: to ten bez żadnego x, czy innej niewiadomej..
1 maj 15:12
Nie jestem mądry: wyraz w którym nie ma żadnej literki x czy y. Jest to po prostu jakaś liczba
1 maj 15:13
huusskar: to dlaczego wyraz wolny wielomianu
w(x)=(x−2)53+53x+253
jest rowny 0?
1 maj 15:17
huusskar: tam sa potegi 53
w(x)=(x−2)53+53x+253
1 maj 15:18
huusskar: a nie 253?
1 maj 15:18
Rivi: Bo po rozwinięciu (x−2)53 zostaje na końcu (−2)53 i redukuje się z tym 253
1 maj 15:22
huusskar: dalej nie rozumie, może ktoś wytlumaczyc wlasnie dlaczego jest wynikiem "0" ? dlaczego wyrazem
wolnym jest 0 , dzieki
1 maj 15:31
huusskar: ?
1 maj 15:44
Rivi: Wyraz wolny jest to ten bez żadnego "x", ale tutaj, po rozwinięciu nawiasu (x−2)
53 bez
żadnego "x" będzie równiaż (−2)
53... bo...
(x−2)(x−2)(x−2)(x−2)(x−2)... i tak 53 razy, to każdy wyraz (a będzie ich w pip) będzie miał
jakiś "x" ze sobą, oprócz samego iloczynu tych (−2)(−2)(−2)... i tak 53 razy

(−2)
53+2
53=0
1 maj 15:47
huusskar: nooo ok, teraz czaje , dzieki stary
niech Ci maturka na 95% strzeli , bo 100 masz za duzo
1 maj 15:57