prowdopodobienstwo
wrrrrrrrrr: 1. W torebce znajduje się 20 orzechów wśród których 5% to puste orzechy. Z torebki
wyjmujemy losowo 5 orzechów. oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
A- samych orzechów dobrych
B- maksymalnej liczby orzechów pustych
czy tu Ω omege wyliczy się ze wzoru na kombinatoryke

jak to wyliczyć bo zawsze mam
problem z wyliczeniem mocy omegi...
2. w kopercie znajduje się 40 zdięc jedno jest poszukiwane. z koperty wyjęto 5 zdięc.
oblicz prawdopodobieństo
A- że wśród wyjętych znajduje się zdięcie poszukiwane
B- wsród wyjetych nie ma zdięcia poszukiwanego
prosze rozpiszcie mi to dokładnie bo ja tego nie rozumiem jak wyliczyć omege i co dalej
26 lut 13:09
Eta: Witam!
1/ 5%z 20 = 1
czyli tylko 1 orzech jest pusty to 19 -- pełnych
20! 15! *16*17*18*19*20
mocΩ= C205 = --------- = ---------------------------= 16*17*3*19
5! * 15! 15! * 1*2*3*4*5 ( oblicz to)
A -- same dobre
to 19! 14! *15*16*17*18*19
moc A = C195 = ----------- = ----------------------------- (oblicz
5! * 14! 14! *1*2*3*4*5
P(A) = mocA / mocΩ (oblicz)
B ---- maxm. pustych
czyli 19! 15!*16*17*18*19
mocB= C11*C194 = 1 * ----------- = -------------------------
4! * 15! 15! * 1*2*3*4 (oblicz
P(B) = mocB/ mocΩ
zad. 2/ podobnie; 40 zdjęć w tym 1 -- poszuk. 39 --- nie
mocΩ= C405 oblicz to
A------ jest poszukiw.
to mocA = C11*C394 oblicz
P(A)= mocA / mocΩ
B ----- nie ma poszukiw.
czyli mocB = C395 ----- oblicz
P(B) = mocB/ mocΩ
Powodzenia! Pozdrawiam!
26 lut 14:08