Proszę o pomoc
Absolwent :):

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań
Zad.1
Punkt E jest środkiem boku AD równoległoboku ABCD (patrz rys. wyżej). Pole trójkąta ABE jest
równe 2.
Oblicz pole równoległoboku.
Zad.2
Wyznacz największą wartość funkcji f(x) = −x
2 +3x−2 w przedziale <−1,2>
1 maj 14:54
Absolwent :): | | 3 | | 1 | |
W tym Zad.2 jak liczyłem to mi wyszło, że wierzchołek paraboli będzie w pkt. ( |
| , |
| ). |
| | 2 | | 4 | |
1 maj 14:57
Grześ: Zad. 1
|AD|=x
Między AD a AB jest kąt alfa, więc pole trójkąta wyraża się wzorem:
A pole równoległoboku:
P
2=sinα*x*|AB|=2*2=4
1 maj 14:57
Kejt:
2.
f(x)=−x
2 +3x−2
Δ=3
2−4*2=1
1 maj 14:59
1 maj 15:00
Absolwent :): Kejt, ale w odpowiedzi co trzeba napisać?
1 maj 15:02
1 maj 15:03
Absolwent :): | | 1 | |
Też bym tak napisał  . I wyszło mi tak jak Tobie  . Wystarczy napisać, że f max= |
| ? |
| | 4 | |
1 maj 15:06
Kejt: tak mi się wydaje.. słownie też można..
1 maj 15:07
Absolwent :): A w tym też byś tak zrobiła:
Rozwiąż równanie: x3−5x2−3x+15=0
x2(x−5)−3(x−5)=0
(x2−3)(x−5)=0
(x+√3)(x−√3)(x−5)=0
x=√3 ⋁ x=−√3 ⋁ x=5 ?
Tylko nie jestem pewny czy może być, że x=−√3
Jak to będzie?
1 maj 15:18
Absolwent :): ?
1 maj 15:23
Kejt: największa wartość tej funkcji?
1 maj 15:28
Absolwent :): Nie to jest kolejne zadanie co Ci wyżej napisałem
1 maj 15:30
Kejt: "A w tym też byś tak zrobiła: " co sugerowałoby takie samo polecenie..
mam do tego odpowiedź Ci napisać?
1 maj 15:31
Absolwent :): Polecenie do tego wyżej zadania jest takie Rozwiąż równanie

. No i w zasadzie to chcę
wiedzieć czy dobrze to rozwiązałem

. No, bo nie jestem pewny
1 maj 15:33
Kejt:
W(x)=x3−5x2−3x+15
W(x)=0 <=> x∊{−√3;√3;5}
1 maj 15:33
Kejt: jest dobrze.
1 maj 15:33
Absolwent :): no to spoko
1 maj 15:34
Murzynek:

A czemu tak nie może byc..?
1 maj 15:38
Don: up
1 maj 16:23
Mateusz: Mi się wydaje, że Grześ źle policzył...
Bo wzór na P1 powinien być:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sinα*|AE|*|AB| = |
| sinα* |
| x*|AB| = |
| sinα*x*|AB| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
to
sinα*x*|AB| = 2*4 = 8 i chyba takie jest pole równoległoboku?
1 maj 17:59
tom215: Mateusz dobrze to wyliczył ale rozumowanie Murzynka tez jest wg mnie prawidłowe,
bo równoległobok ma po 2 pary tych samych boków i 2 pary równych katów
1 maj 18:13