Równanie
Nie jestem mądry: Pytanie mam :
czy równanie I Ix
2−4I − x
2 I = 4 zapisujemy w ten sposób ?
Ix
2−4I − x
2 = 4 i I x
2−4 I − x
2 = −4
I rozpatrujemy to w przedziałach (−∞.−2) <−2,2) <2,+∞)

?
1 maj 14:26
Nie jestem mądry: Odpowiedzcie prosze
1 maj 14:35
;): Poszukaj na forum bo już było to zadanie robione
1 maj 14:39
Nie jestem mądry: No niby pamiętam że tak się rozpisuje ale chciałem się upewnić
1 maj 14:40
Rivi: najpierw usuwasz pierwszą bezwzględną w środku.
| | | |
1. x2−4≥0 dla x∊(−∞,−2>u<2,+∞) |
| |
| | | |
| | | |
2 .oraz x2−4<0 dla x∊(−2,2) |
| |
| | | |
| | | |
czyli każdy x w tym zbiorze spełnia tą nierówność x∊(−∞,−2>u<2,+∞) |
| |
| | | |
I 4−2x
2 I = 4 i to normalnie też liczysz, rozbijasz na dwa warunki (z tym, że x może być
x∊(−2,2) tylko)
1 maj 14:44
1 maj 14:45
Rivi: aczkolwiek w sumie można i tak jak mówisz

1 maj 14:45