a
MARTA: Mógłby mi ktoś rozwiązać to równanie? Ładnie proszę
| | 16+c | | 16+c | | 16+c | | 16+c | | 16+c | | 4√14 | |
√ |
| *( |
| −6)( |
| −10)( |
| −c) = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 7 | |
to całe pierwsze równanie jest pod pierwiastkiem jakby co
Klaudia: 1.Podnieś do kwadratu całe równanie.
L=
16+c2*(
16+c2−6)*(
16+c2−10)*(
16+c2−c)
P=
256+32c+c24 *
22449
P=
(16+c)24 *
22449
2.Obustronnie pomnóż przez
216+c.
L=(
16+c2−6)*(
16+c2−10)*(
16+c2−c)
P=
16+c2 *
22449
P=16+c *
11249 (skrócone na krzyż przez 2)
3.Po stronie lewej− zamień na ułamki liczby całkowite.
L=(
16+c2 −
122) * (
16+c2 −
202) * (
16+c2 −
2cc)
L=
4+c2 *
−4+c2 *
16−c2
4.Pomnóż obustronnie przez 2
L=(4+c)*(−4+c)*(16−c)
P=32+2c *
22449
P=
7168+448c49
5.Po stronie prawej− wyłącz w mianowniku 7 przed nawias
P=
7(1024+64c)49
P=
1024+64c7
6.Po lewej− wymnóż nawiasy
L=c
3+16c
2+16c−256
L=c
2(c+16)−16(c+16)
L=(c+16)*(c
2−16)
7.Po prawej wyłącz 64 w mianowniku przed nawias
P=
64(16+c)7
P=
647 * (c+16)
8.Podziel obustronnie przez (c+16)
c
2−16=
647
9.Pomnóż obustronnie przez 7
7c
2−112=64 (dodaj 112)
7c
2=176 (podziel przez 7)
c
2=
1767
to już koniec zadania

powodzenia