Oblicz
pieczarka: x
2 + I x−1 I −1 =0
jak się pozbyć wartości bezwzględnej ? bardzo proszę o pomoc
1 maj 14:12
szela: Ix−1I = x−1 dla x≥ 1 i drugi przypadek ze dla Ix−1I = −x+1 dla x< 1 i podstawiasz sprawdzasz
załozenia a potem czesc wspolna ogarniasz

bo są dwa przypadki
1 maj 14:17
Nie jestem mądry: Dla x∊(−∞,1)
Ix−1I= −x+1
Dla x∊<1+∞)
Ix−1I= x−1
1 maj 14:17
;): |x − 1| = −x2 + 1
x − 1 = −x2 + 1 ⋁ x − 1 = x2 − 1
x2 + x − 2 = 0 ⋁ x2 − x = 0
x1 = 1⋁ x2 = −2 ⋁ x3 = 0 ⋁ x4 = 1
1 maj 14:30
pieczarka: dziękuje
1 maj 14:39