Równanie z parametrem
Nie jestem mądry: Określ liczbę pierwiastków równania 2x2−5IxI−m=0 w zależności od parametru m.
1 maj 14:10
Murzynek: popieram to pytanie.
1 maj 14:14
Grześ: 2x
2−5|x|=m
Narysuj funkcję f(x)=2x
2−5|x| i graficznie sprawdzaj przedziałąmi
1 maj 14:15
Rivi: Δ=25+8m jak Δ>0 to 2 roz jak Δ=0 to 1 rozw, jak Δ<0 brak
można deltę mimo, że jest bezwzględna, no bo czy jest tam 5x czy −5x nie gra w delcie roli, bo
jest do do kwadratu robione. Z wykresu... może być trudno
1 maj 14:22
Grześ: tak nie zrobisz... albo graficznie, albo rozbijanie na wiele przypadków
1 maj 14:22
Grześ: z wykresu właśnie łatwo, wystarczą 3 szczególne punkty:
2 miejsca zerowe, wierzchołek przekształconej paraboli.
1 maj 14:23
stokrotka: według mnie Rivi ma racje. bo dla x<0 2x
2+5x−m=0 a dla x≥0 2x
2−5x−m=0 i ta "5" nie gra w Δ
roli

a mamy tylko podac kiedy Δ> 0 Δ=0 i Δ<0 .. a z rysunku to ciezko nawet by bylo naniesc
to.. brzydkie rzeczy wychodzą.
1 maj 14:26
Grześ: oj a nie widzicie wartości bezwzględnej

rozbijesz na przypadki, ale potem ich sie musicie
trzymać, bo Δ>0 gwarantuje wam dwa pierwiastki, ale nie muszą być w przedziale x∊(0,+
∞), to
nie taka prosta sprawa
1 maj 14:29
Rivi: Jednak nie można tak... dla m=−3,125 2 roz m∊(−3,125,0) 4 roz, m=0 3 roz i powyżej 0 4 rozw. Z
rysunku. Delta jest ta sama... ale wychodzą inne współrzędne wierzchołków, i ilość rozwiązań
| | | |
jest podwojona. (prócz m=0 gdzie jedno rozwiązanie te parabole mają wspólne) |
| |
| | | |
Zwracam honor
1 maj 14:32
Grześ: widać wrzuciłeś do wolframu

gratuluje
1 maj 14:34
Rivi: Nieee.. wrzuciłem do mojego zeszyciku
1 maj 14:35
1 maj 14:37
Artur:

schematycznie,
dla m<−3 brak rozwiązan
m = −3 dwa rozwiązania
m>−3 m<0 4 rozwiązania
m=0 3 rozwiązania
m>0 2 rozwiązania
1 maj 14:37
Nie jestem mądry: Dzieki bardzo
1 maj 14:38